Straalverbindingen

Wilt u snel internet, maar is de aanleg van glasvezel te kostbaar of niet mogelijk? Wilt u meerdere vestigingen of bedrijfspanden onderling verbinden, maar is er geen kabel, glasvezel of ADSL beschikbaar? Dan kan een straalverbinding van WiFi Engineers voor u de oplossing zijn.

Wij verbinden uw netwerken door de lucht met elkaar. Ook voor tijdelijke verbindingen (huur) kunt u bij ons terecht.

Een straalverbinding is een data of Wi-Fi verbinding tussen twee vaste punten. Ook wel een point-to-point verbinding genoemd. De antennes moeten op elkaar gericht kunnen worden en vrij zicht hebben. Snelheden van 10 Mbps tot 10 Gigabit door de lucht zijn mogelijk.

Hoe werkt een straalverbinding?

Een antenne wordt op een gebouw of antennemast gemonteerd. Deze staat in verbinding met een antenne op een ander gebouw of mast. Vanaf dit punt kan dan verbinding gemaakt worden met een vaste verbinding, zoals glavezel, xDSL of  internet over Coax.

Voor het goed kunnen functioneren van een straalverbinding is het van belang vrij zicht te hebben tussen twee punten. Er mag zich geen object tussen de twee antennes bevinden. Om vast te stellen of er vrij zicht (line of sight) is voeren wij altijd een site survey uit.

Gelicenseerde en ongelicenseerde verbindingen

Afhankelijk van de gewenste snelheid en de te overbruggen afstand, leveren wij gelicenseerde of ongelicenseerde verbindingen.
Een gelicenseerde verbinding is een verbinding met vergunning van het Agentschap Telecom. De vergunning aanvraag wordt vanzelfsprekend door ons verzorgd. Gelicenseerde straalverbindingen kunnen afstanden tot zo’n 75 a 100 KM overbruggen.

Een ongelicenseerde verbinding is een verbinding waarvoor geen vergunning in Europa nodig is. Hierbij wordt veelal gebruik gemaakt van op Wi-Fi gebaseerde technieken. Met een ongelicenseerde straalverbinding kan tot 4 a 5 KM worden.

Enkele feiten over straalverbindingen van WiFi Engineers

  • Een straalverbinding heeft een zeeg hoge beschikbaarheid.
  • Grote afstanden kunnen worden overbrugd.
  • Een straalverbinding is een prima alternatief voor glasvezel als deze te kostbaar is of de aanleg te lang duurt.
  • Vrij zicht is vereist tussen de antennes.
  • De meeste antennes zijn niet groter dan 50 cm.
  • Er is tot 5 meter op het dak geen “omgevingsvergunning” vereist voor de bouw van een antenne.
  • Snelheden van 10 Mbps tot 10 Gigabit door de lucht zijn mogelijk.